Teslafeeling

Înmatriculările de mașini electrice au crescut cu 32% în România în prima jumătate a anului, la 600 de unități

Românii au înmatriculat 600 de mașini electrice în primele 6 luni ale anului, în creștere cu 32% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Între timp, înmatriculările de mașini plug-in hybrid s-au dublat la 266 de unități.

Iunie a fost una dintre cele mai bune luni pentru mașinile electrice de pe piața din România din ultimii ani, după o creștere spectaculoasă a înmatriculărilor, potrivit datelor oficiale prezentate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Sursa citată a raportat 600 de mașini electrice înmatriculate la nivelul primelor 6 luni ale anului, dintre care 226 de unități au fost înmatriculate doar în iunie.

Cel mai probabil, această creștere semnificativă este legată de startul efectiv al înmatriculărilor pentru mașinile achiziționate prin intermediul programului Rabla Plus. La nivelul primei jumătăți a anului, creșterea este de asemenea una importantă: 31.6%.

Așa cum anunțase de la începutul lunii iulie, Renault este liderul absolut al înmatriculărilor cu 256 de unități Zoe și o creștere de 125%, în timp ce Skoda și Volkswagen ocupă la egalitate locul doi cu câte 61 de unități.

BMW, Hyundai, Nissan și Smart ocupa următoarele poziții, însă fiecare dintre ei a raportat o scădere a înmatriculărilor. În schimb, Tesla a ajuns la 14 unități înmatriculate în 2020, corespunzător unei creșteri de 250%.

Mașini plug-in hybrid

O creștere la fel de importantă a fost înregistrată și în cazul mașinilor plug-in hybrid. APIA a raportat 57 de unități pentru luna iunie și 266 de unități la nivelul primei jumătăți a anului, în creștere cu 108% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

La fel ca până acum, BMW este liderul acestui segment cu 54 de unități, însă este urmat la mică distanță de Volvo (48 de unități) și Porsche (30 de unități). De altfel, se observă că cele mai multe vânzări de mașini plug-in hybrid aparțin brandurilor premium, singurul “intrus” în top 5 fiind Mitsubishi.

Mașini hibride

Piața mașinilor hibride este singurul segment de mașini electrificate” aflat în scădere. Cu 2.023 de unități în primele 6 luni, piața hibrizilor a scăzut cu 9.2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ca de obicei, Toyota este lider incontestabil cu 1.730 de unități, însă înmatriculările sale au scăzut cu peste 11%, în timp ce Lexus a înregistrat un declin și mai pronunțat de peste 17%.APIA menționează că topul înmatriculărilor de mașini hibride nu include unitățile mild-hybrid. 

Sursa: https://m.automarket.ro/stiri/inmatricularile-de-masini-electrice-au-crescut-cu-32-in-romania-in-prima-jumatate-a-anului-la-600-de-unitati-99181.html

Lasă un comentariu